3D Ontwerper | Prototyping Tools

Het beroep '3D ontwerper' is al zo oud als de mensheid, het wiel is door de Soemeriërs uitgevonden, Leonardo da Vinci is vermeend geestesvader van vliegmachines, tanks en machinegeweren, de verbrandingsmotor kennen we door Carl Benz, en het vliegtuig hebben we te danken aan de gebroeders Wright.

de 3D ontwerper, toen en nu.

Waar het ambacht altijd hetzelfde is gebleven, zijn de gereedschappen veranderd, en waar Leonardo fantastische ontwerpschetsen produceerde, zijn dankzij geavanceerde prototyping tools en 3D CAD software vandaag de dag complete prototypes direct vanuit een computer te 3D printen.

Wat houdt het maken, of laten maken van een  'artist impression' of een '3D model' of een 'prototype' tegenwoordig precies in? Betekend dat nog steeds het maken van een kunstwerk zoals Leonardo en Benz dit deden? En hoe komt het eigenlijk dat Leonardo zijn originele ideeën nooit heeft gerealiseerd, en veel van zijn prototypes en experimenten zijn mislukt? En waarom was de realisatie van de verbrandingsmotor door Carl Benz in tegenstelling tot alle mislukte expirimenten van  Leonardo zo succesvol, zo succesvol dat het bedrijf tot vandaag de dag nog bestaat?

3D ontwerper: Leonardo's flying machine
Leonardo's flying machine

Het ontwerpproces van een 3D ontwerper

Door de jaren heen zijn er heel wat studies geweest naar het succes van mensen als Leonardo, Carl Benz, Wright en moderne 3D ontwerpers als Dieter Rams en Philippe Starck. Gebleken is dat het succes van deze ontwerpers, en het succes van de producten die ze op de markt wilden zetten afhankelijk is van factoren als doorzettingsvermogen, charisma en connecties, motivatie en de ontwerpstappen die ze doorlopen. Op deze laatste wil ik wat dieper ingaan.

Elke genie uit de oudheid deed het bewust of onbewust, en elke moderne 3D ontwerper doet het bewust of onbewust: het gebruiken van een ontwerpmethodiek. Bij Ewaldson hebben we onze eigen methodiek ontwikkeld en verfijnd. Ze is gebaseerd op de methodes die de oude grootmeesters gebruikten en afgestemd op de praktische input die we in de loop van de tijd hebben opgedaan.

de 3D ontwerper: Het Ewaldson Ontwerpproces
de Ewaldson 3D ontwerper & Het Ewaldson Ontwerpproces, Copyright by Ewaldson. Gebruik toegestaan met goedkeuring en met vermelding van Ewaldson

 Het proces bestaat uit 7 fases: de Initiatie-, Brainstorm-, Analyse-, Ontwerp-, Prototype-, Test-, en Productie-fase. Elk project wat we doen, elk product wat we ontwikkelen komt binnen in één van de fases en wordt ontwikkeld tot een gewenste fase.

  • de Initiatiefase: dit is waar het idee ontstaat en waar een plan geschreven wordt.  80% van onze opdrachtgevers komen in deze fase binnen.
  • de Brainstorm: de brainstormsessies vormen een vitaal onderdeel van het Ewaldson ontwerpproces. Een ontwikkeltraject start typisch met een stevige brainstormsessie waarin we kijken naar het probleem achter de vraag, en waarin we proberen de verschillende oplossingsrichtingen in kaart te brengen. Brainstormsessies bij Ewaldson zijn erg leuk en gratis (vraag hier naar de voorwaarden).
  • de Analysefase: in de analysefase bekijken we o.a. de huidige situatie, verkennen we de bestaande markt (als deze er is) en meten we modellen in en stellen we als dat nodig is een Programma van Eisen en Wensen op. Het doel van de Analyse is dat het project een solide fundering krijgt.
  • de Ontwerpfase: dit is de fase waarin de hoofdmoot van het werk gedaan wordt. Dit gebeurt meestal in een aantal ontwerpiteraties afgewisseld met feedbackmomenten.
  • de Prototypefase: een van de belangrijkste onderdelen van succesvol ontwikkelen is het produceren van één of meer prototypes. Voor het produceren van een prototype kunnen een heel aantal verschillende prototyping tools als 3D printen en andere vormen van rapid prototyping gebruikt worden. Doorgaans zitten er in een eerste prototype nog bugs en deze moeten eruit voor je een 0-serie gaat produceren.
  • de Testfase: de Ontwerp, Prototype, en Testfase worden afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project doorgaans een aantal keren herhaald tot het prototype 'waterdicht'en 'hufterproof' is. Tools die hierbij gebruikt kunnen worden zijn FEM-analyses, krachtproeven, scenariotests, destructief onderzoek, tolerantieanalyses en expirimenten om hoofd en deelfuncties te bepalen.
  • de Productiefase: Als een prototype kunnen er productietekeningen gemaakt worden en kunnen producenten aan het werk gezet worden. Het resultaat van een productiefase is doorgaans een pilot- of een 0-serie.

3D tekeningen of een 3D model laten maken

Wilt u meer weten of wilt u een 3d model of 3d tekeningen laten maken? Of wilt u iets laten 3D scannen of 3D printen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Share